Αμυγδαλωτά
ü Τα αμυγδαλωτά (ή αλλιώς
γεμάτα) είναι ένα παραδοσιακό γλυκό της Λέσβου. Έχουν γέμιση συνήθως
ροδόνερο.
ü Έχουν ισχυρό συμβολισμό και κοινωνική αξία.
Συνήθως τα φτιάχνουν σε γιορτές και χαρούμενες περιστάσεις (όπως γάμους και
αρραβώνες, βαφτίσεις, ονομαστικές γιορτές και σε πολλά άλλα γεγονότα).
Υλικά
Για την ζύμη:
· 500 γρ. αμύγδαλα (χωρίς φλούδα)
· 200 γρ. άχνη ζάχαρη
· 1 ή 2 ασπράδι αυγού
· 2-3 σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλου ή μαστίχας
(προαιρετικά)
· 1 κουταλιά της σούπας ανθόνερο ή ροδόνερο
Για το πασπάλισμα:
· Άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
Ετοιμασία αμυγδάλων:
·
Αν τα
αμύγδαλα έχουν φλούδα, βράσε τα 1-2 λεπτά και ξεφλούδισέ τα.
· Άφησέ τα να στεγνώσουν καλά και
αλέστε τα στο μούλτι ή σε μύλο μέχρι να γίνουν λεπτή πούδρα .
Ζύμη:
· Ανακάτεψε τα αλεσμένα αμύγδαλα με τη ζάχαρη.
· Πρόσθεσε σταδιακά το ασπράδι και το ανθόνερο ή
ροδόνερο, μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει.
· Αν θέλεις, μπορείς να προσθέσεις και λίγη μαστίχα ή
πικραμύγδαλο για έξτρα άρωμα.
Σχηματισμός:
· Παίρνεις μικρά κομμάτια ζύμης.
· Σε περίπτωση που βάλεις γέμιση, τα ανοίγεις ελαφρώς
και βάζεις στη μέση λίγο από το γλυκό κουταλιού ή μαρμελάδα.
· Κλείνεις τη ζύμη γύρω από τη γέμιση και της δίνεις
σχήμα αχλαδιού ή μισοφέγγαρου (παραδοσιακό σχήμα).
(Σε ορισμένα
χωριά δίνουν σχήματα λουλουδιών ή μπουκέτων).
Ψήσιμο:
· Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 150°C.
· Ψήνεις για περίπου 20–25 λεπτά, μέχρι
να στεγνώσουν αλλά να μην ροδίσουν πολύ. Πρέπει να παραμείνουν
λευκά.
Μόλις κρυώσουν, τα πασπαλίζεις καλά με άχνη ζάχαρη.
!!!ΚΑΛΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ!!!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου