Αμυγδαλωτά

 


ü Τα αμυγδαλωτά αλλιώς γεμάτα) είναι ένα παραδοσιακό γλυκό της Λέσβου. Έχουν γέμιση συνήθως ροδόνερο.

ü Έχουν ισχυρό συμβολισμό και κοινωνική αξία. Συνήθως τα φτιάχνουν σε γιορτές και χαρούμενες περιστάσεις (όπως γάμους και αρραβώνες, βαφτίσεις, ονομαστικές γιορτές και σε πολλά άλλα γεγονότα).

Υλικά

Για την ζύμη:

·      500 γρ. αμύγδαλα (χωρίς φλούδα)

·      200 γρ. άχνη ζάχαρη

·      1 ή 2 ασπράδι αυγού

·      2-3 σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλου ή μαστίχας (προαιρετικά)

·      1 κουταλιά της σούπας ανθόνερο ή ροδόνερο

Για το πασπάλισμα:

·      Άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

Ετοιμασία αμυγδάλων:

·      Αν τα αμύγδαλα έχουν φλούδα, βράσε τα 1-2 λεπτά και ξεφλούδισέ τα.

·      Άφησέ τα να στεγνώσουν καλά και αλέστε τα στο μούλτι ή σε μύλο μέχρι να γίνουν λεπτή πούδρα .

Ζύμη:

·      Ανακάτεψε τα αλεσμένα αμύγδαλα με τη ζάχαρη.

·      Πρόσθεσε σταδιακά το ασπράδι και το ανθόνερο ή ροδόνερο, μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει.

·      Αν θέλεις, μπορείς να προσθέσεις και λίγη μαστίχα ή πικραμύγδαλο για έξτρα άρωμα.

Σχηματισμός:

·      Παίρνεις μικρά κομμάτια ζύμης.

·      Σε περίπτωση που βάλεις γέμιση, τα ανοίγεις ελαφρώς και βάζεις στη μέση λίγο από το γλυκό κουταλιού ή μαρμελάδα.

·      Κλείνεις τη ζύμη γύρω από τη γέμιση και της δίνεις σχήμα αχλαδιού ή μισοφέγγαρου (παραδοσιακό σχήμα).

(Σε ορισμένα χωριά δίνουν σχήματα λουλουδιών ή μπουκέτων).

Ψήσιμο:

·      Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 150°C.

·      Ψήνεις για περίπου 20–25 λεπτά, μέχρι να στεγνώσουν αλλά να μην ροδίσουν πολύ. Πρέπει να παραμείνουν λευκά.

Μόλις κρυώσουν, τα πασπαλίζεις καλά με άχνη ζάχαρη.

 

!!!ΚΑΛΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ!!! 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις