Γκιουζλεμέδες
Οι γκιουζλεμέδες είναι ένα παραδοσιακό
τηγανιτό φαγητό της Λέσβου με καταγωγή από την Μικρά Ασία. Πρόκειται για
πιτούλες γεμιστές με τυρί.
Υλικά
Για την ζύμη:
· 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
· 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
· 2 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
· 1 κουταλιά της σούπας ξύδι (προαιρετικά)
· 250-300 ml νερό (χλιαρό)
Για την γέμιση:
· 300 γρ. φέτα (τριμμένη)
· Λίγος δυόσμος ή μυζήθρα για πιο ήπια γεύση(προαιρετικά)
Για το τηγάνισμα:
· Ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
Εκτέλεση
Ζύμη:
1. Σε μια λεκάνη, ανακατεύεις το αλεύρι με το
αλάτι.
2. Κάνεις μια λακουβίτσα στη μέση, ρίχνεις το
ελαιόλαδο, το ξύδι και σταδιακά το νερό.
3. Ζυμώνεις μέχρι να γίνει μια μαλακή,
εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
4. Την αφήνεις να «ξεκουραστεί» για 30 λεπτά,
σκεπασμένη με πετσέτα.
Γέμιση:
1. Χωρίζεις τη ζύμη σε μικρές μπάλες (περίπου
μέγεθος μανταρινιού).
2. Ανοίγεις κάθε μπαλάκι σε λεπτό φύλλο
(αρκετά λεπτό).
3. Στο μισό φύλλο βάζεις λίγη φέτα και
δυόσμο.
4. Διπλώνεις σαν μισοφέγγαρο και πιέζεις τις
άκρες να κλείσουν καλά (με πιρούνι ή με τα δάχτυλα).
Τηγάνισμα:
1. Ζεσταίνεις το λάδι σε τηγάνι.
2. Τηγανίζεις τους γκιουζλεμέδες και από τις
δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν.
3. Τους
βγάζεις σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου